Hišni ljubljenčki ne morejo biti darilo

Čas praznikov je pred vrati, zato se pogosto sprašujemo, kaj podariti svojim najdražjim. Razmišljamo predvsem o darilih, ki bodo nekaj posebnega, o presenečenju, ki ga nikoli ne bodo pozabili.  

 
Naj ob tem izpostavimo naše otroke. Z radostjo pregledujejo slikanice z živalsko tematiko, izkoristijo vsako priložnost, da lahko pobožajo sosedovega psa ali mačko, kar kasneje pripelje do tega, da starše neusmiljeno prepričujejo, naj jim podarijo žival. Starši, ki največkrat niti sami niso prepričani, če si živali resnično želijo, dostikrat popustijo zaradi ljubega miru, niso pa prepričani, če so sploh sposobni skrbeti za žival. Kajti žival nikakor ni igrača, žival postane družinski član tisti trenutek, ko prestopi prag našega doma. Zato mora biti odločitev, da v svoj dom sprejmemo žival, odgovorna in premišljena.
 
Otroci seveda lahko pomagajo skrbeti za novega družinskega člana, vendar je glavnina vsega dela naložena ravno odraslim. Zavedati se moramo, da otroci niso tisti, ki bodo žival vzgajali. Tega od njih niti ne moremo zahtevati. Živali nikakor niso namenjene izključno naši zabavi, zato v Društvu za zaščito živali Kranj poudarjamo, da mali kosmati prijatelji niso primerno darilo. Živali niso lutke, ki jih pospravimo na podstrešje, ko se jih naveličamo. Otroci v malih živalicah velikokrat vidijo ljubko stvarco, ljubko igračko, ki je zanimiva samo, dokler je majhna. Lepi puhasti mucki in prijazni kužki kar naenkrat spremenijo svojo podobo in zrastejo. Prav tako kot mi potrebujejo nego, včasih zbolijo in takrat nas še posebej potrebujejo. Vzeti si čas za zverinico, jo imeti rad in skrbeti zanjo v vseh lepih in manj lepih trenutkih njenega življenja, to je naša naloga.
 
Žival ni neko hitro pozabljeno darilo, zavito v lepo rdečo pentljo. Žival je naš najzvestejši prijatelj, ki nas spremlja na poti skozi življenje. Bodimo odgovorni in dobro razmislimo o tem, kakšno darilo bomo podarili. Naj bo to nekaj preprostega in lepega.
 

 
Avtor: Tanja Pangos