Kaj storiti, ko najdete žival?

Ko najdete žival, jo poskusite zadržati in spraviti na varno, nato pa o tem obvestite najbližje društvo za zaščito živali ali zavetišče za živali. Ne obrnite se stran! Dolžnost vsakega državljana je, da poskrbi za najdeno žival.

 

Dolžnost vseh slovenskih občin je, da poskrbijo za zapuščene, izgubljene in zavržene živali, najdene na svojem območju. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno za vaše območje, pokličite na občino, podatek pa vam posredujejo tudi na številki 112. Zavetišče je dolžno najdene živali namestiti v 24 urah od prejema obvestila, poškodovane pa v štirih urah. Če je zavetišče polno, se imetnik zavetišča lahko dogovori z najditeljem ali drugo zainteresirano osebo, da ta skrbi za žival v času, dokler je zavetišče polno, oziroma zaprosi za pomoč drugo zavetišče. Če je žival na cesti ali je nevarna, ob najdbi pokličite 113.

 

Če žival najdete na širšem območju Kranja, pišite na info@dzzz-kranj.si in pomagali vam bomo najti rešitev.

 

Zavetišče Ljubljana pokriva občine: Ljubljana, Borovnica, Brezovica, Grosuplje, Kranj, Naklo, Radoljica, Tržič.

Kontakt: 01 256 02 79, info@zavetisce-ljubljana.si, naslov: Gmajnice 30, Ljubljana.

 

Zavetišče Horjul pokriva občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Dobrova-Polhov Gradec, Domžale, Gorenja vas - Poljane (samo psi), Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Jesenice, Jezersko, Kamnik, Kranjska Gora, Logatec, Log-Dragomer, Medvode, Preddvor, Sežana, Šenčur, Škofja Loka (samo psi), Trzin, Vrhnika, Železniki (samo psi), Žiri, Žirovnica.

Kontakt: 051 304 435, info@zavetisce-horjul.net, naslov: Smrečje 55, Horjul. 

 

V primeru nesodelovanja zavetišča ali občine to sporočite na Veterinarsko upravo in bližnjemu društvu za pomoč živalim. V nujnih primerih pokličite 112, kjer vas bodo usmerili k dežurnemu veterinarskemu inšpektorju. Če občina ni pripravljena sodelovati, kot je po zakonu dolžna, odgovorno osebo na občini prav tako prijavite veterinarskemu inšpektorju.