Kaj storiti, ko pogrešate žival?

Če pogrešate svojo žival, ste jo dolžni aktivno iskati! Nujno je, da obvestite pristojno zavetišče, in sicer v 72 urah, odkar pogrešate žival. Če tega ne storite, se smatra, da ste žival namerno zapustili, kar pa je kaznivo dejanje.

Če žival pride v zavetišče, imate osem dni časa, da pridete ponjo, sicer jo lahko oddajo v nov dom. Kot lastnik ste dolžni zavetišču poravnati stroške oskrbe za vsak dan, ki ga je vaš ljubljenček preživel tam.

Kako iskati:

- Čim prej sami začnite z iskanjem, za pomoč pa prosite tudi prijatelje, sosede ...

- Naredite plakate s fotografijo živali in osnovnimi informacijami ter jih polepite po okolici. Ne pozabite dopisati kontaktne številke!

- Pokličite lokalne radijske postaje in jih prosite, da objavijo oglas. Pozanimajte se, ali tovrstne oglase objavljajo tudi drugi mediji.

- Obvestilo o izgubljeni živali napišite na spletne forume.

- Obvestite okoliške veterinarske ambulante, povprašajte jih, če je kdo pripeljal vašega ljubljenčka. Pustite pa jim tudi svojo telefonsko številko, da vas bodo lahko poklicali, če izvejo kaj novega. Tudi v njihovi ambulanti nalepite plakat!

- Obvestite tudi policijo in društva za zaščito živali, morda jim je že kdo javil, da je našel vašega ljubljenčka.

- Kot smo napisali že čisto na začetku: obvestite zavetišče in jih prosite, da vas obvestijo, če najdejo vašo žival. Če bo vaš ljubljenček v zavetišču, ste dolžni priti ponj v zakonsko določenem roku (osem dni), sicer ga lahko dajo v posvojitev.

 

Da vam bo lažje, objavljamo kontakte gorenjskih radijskih postaj, ki objavljajo oglase o izgubljenih ljubljenčkih:

~ Radio Belvi: 04/20-20-406; info@radiobelvi.si

~ Radio Gorenc: 04/59-25-600; urednik@radiogorenc.si

~ Radio Triglav: 04/58-61-012; info@radiotriglav.si

~ Radio Kranj: oglas lahko sami objavite na njihovi spletni strani www.radio-kranj.si

~ Radio Sora: oglas lahko sami objavite na njihovi spletni strani www.radio-sora.si

 

 

Avtor: DZZŽ Kranj