Odraščanje v družbi živali

Prepričani smo, da imajo otroci, ki odraščajo s hišnimi ljubljenčki, prednost pred ostalimi otroki. Odnos med otrokom in ljubljenčkom je nekaj posebnega in prijetnega ter prinaša vrsto prednosti za otrokov razvoj. Študije so pokazale, da so otroci s hišnimi ljubljenčki bolj samozavestni, da imajo bolje razvite socialne veščine in podobno. Učijo se skrbeti za drugega, kažejo večjo empatijo in so bolj skrbni. Dokazano je, da odraščanje s hišnim ljubljenčkom lahko pomaga pri razvoju neverbalne komunikacije. Možnost odraščanja z živalmi pomeni veliko prednost pri osebnem razvoju, našem pogledu na živali in pri naši vzgoji kasnejših rodov. Človek med odraščanjem spozna, da so živali prav tako čuteča bitja – enkrat dobre, spet drugič slabe volje, nič drugače kot mi.

Imeti žival je lahko čudovita družinska izkušnja. Otroci se učijo medsebojne komunikacije in prevzemajo odgovornost za zdravje in dobro počutje živali. Vendar pa starši ob vseh prednostih, ki jih žival pomeni za otroka, ne smejo pozabiti, da morajo otroke naučiti, kako se morajo vesti do živali, saj bodo samo tako ustvarili varen in prijeten odnos.
 
MNENJE STROKOVNJAKA:
 
Vsekakor je dobro, če otrok odrašča v družbi živali. Za otroka je stik z "umazanijo" več kot dobrodošel. S stikom se razvija njegov imunski sistem ter zdravje in tudi odnos do narave in živali je bolj ustrezen.
Miha Skvarč, dr.med., spec. klin. mikro.
 
 
Avtor: DZZŽ Kranj
Fotografija: Andreja Roškar