Posvojitev mačke

 

Posvojitev mačke

Se odločate za posvojitev mačke? Najprej naj vam predlagamo, da mucko posvojite iz kvalitetnega zavetišča ali prek društva – ne podpirajte legel raznih znancev, sorodnikov, bližnjih kmetij … Lastnike nesteriliziranih mačk spodbudite k sterilizaciji (in kastraciji), saj bomo le na ta način zmanjšali število brezdomnih mačk, ki trpijo in v mukah umirajo na cestah zaradi poškodb, bolezni, lakote,...

Če razmišljate o posvojitvi mačke, naj bo odločitev premišljena. Mačke živijo več kot 15 let in za ta čas jim morate omogočiti kvalitetno življenje. Mačke nikoli ne posvojite le zaradi želje otrok, posvojitev mora biti premišljena odločitev odraslih članov družine. Živali se prav tako NIKOLI ne podarja za darilo.

Vprašajte se: lahko mački nudim varnost?

Na mačke zunaj preti ogromno nevarnosti – avtomobili, psi, strupi, zajedavci, poškodbe, bolezni … Ne izpostavljaje svojih živali tem nevarnostim! Če želite, da je vaša mačka vseeno zunaj, se odločite za zamrežen balkon ali zunanji mačjak. Ena od možnosti je tudi povodec, s katerim lahko mačka odpeljete na sprehod.

Vprašajte se: imam dovolj časa?

Mačke od skrbnika ne zahtevajo toliko časa kot psi, kljub temu pa je mački treba na dan nameniti dovolj pozornosti. Pomislite na to, da boste potrebovali dovolj časa za igro (igranje z vrvico, miško, žogico, lučko …), nego (česanje, čiščenje mačjega wc-ja), crkljanje …

Vprašajte se: imam dovolj prostora?

Mačka ne potrebuje veliko prostora – nekaj kotičkov za spanje, prostor za postavitev wc-ja in nekaj prostora za igro. Mački lahko omogočite razgibano življenje z nakupom mačjega plezala ali postavitvami poličk po steni.

Vprašajte se: imam dovolj financ?

Mački za kvalitetno življenje potrebujejo kvalitetno prehrano. Hrana, kupljena v supermarketih je slabe kvalitete in dolgoročno lahko mačku povzroči zdravstvene težave. Hrano za mačke kupujte v trgovini za živali ali pri veterinarju – mi vam priporočamo www.supercombe.si, prvo spletno trgovino z vsem za vaše ljubljenčke, katere dohodek je namenjen za oskrbo brezdomnih živali. Kvalitetna hrana je sicer malce dražja, ampak je veliko bolj hranljiva in je zato mački pojedo manj, prav tako pa boste dolgoročno privarčevali pri veterinarskih storitvah, saj naj bi muc imel manj zdravstvenih težav.

Poleg prehrane je redni strošek za mačko še pesek za mačji wc in igračke, na začetku pa ji morate priskrbeti tudi ležišče, wc in lopatko, skodelice za hrano in podobno.

Izbira mačke

Če ste se po premisleku odločili, da si želite deliti življenje s tako izjemnim bitjem, sledi izbira vaše nove prijateljice/prijatelja.

Kot že poudarjeno: mucko posvojite v kvalitetnem zavetišču ali prek društva. Pri izbiri mačke ne glejte le na zunanjost, ampak na karakter živali. Vam je všeč živahna mačka in ji boste lahko odpustili popraskan kavč, kakšno prevrnjeno rožo in skoke na kuhinjski pult v zameno za simpatične vragolije? Bi rajši imeli mačko, ki je bolj mirne narave, in vam bo ob prijetnih večerih predla v naročju? Si želite dolgodlako mačko? Zavedajte se, da to pomeni veliko več časa, namenjenega negi (česanje) in pospravljanju stanovanja (dlake po kotih, na kavču …). Ob sobivanju vam ne bo pomembno, kakšna je barva in dolžina dlake vaše mačke, ampak kako prijetno lahko sobivate. Mi pa vam priporočamo, da preberete tudi članek Zakaj posvojiti dve mački in ne le ene?