Sobivanje z mačkami v času nosečnosti

NOSEČNOST IN MAČKE – ALI LAHKO SOBIVANJE Z DOMAČO MUCO OGROZI ZDRAVJE MOJEGA OTROKA?
 

Vsaka bodoča mamica, ki si deli življenje z mačko, prej ali slej naleti na strašljiva opozorila, naj se mački odpove, sicer bo imela težave z zdravjem oz. z zdravjem otroka. Gre za strah pred toksoplazmozo.
 
Pa je res, kar pravijo? Ali se je res treba štirinožnemu prijatelju, ki nam že vrsto let dela družbo, odpovedati zaradi prihoda novega družinskega člana?
 
Oglejmo si nekaj mitov in dejstev.
 
 
~~

Kaj toksoplazmoza sploh je?
 
Gre za okužbo, ki jo povzroča pražival Toxoplasma gondii. Njen končni gostitelj je mačka, vmesni gostitelji so lahko vsi sesalci. Mačka se okuži z uživanjem okuženega mesa ali z iztrebki drugih mačk. Mačke ne kažejo bolezenskih znakov, zajedavca pa izločajo z iztrebki. Velik odstotek ljudi je že prišel v stik s povzročiteljem in okužba v večini primerov poteka brez kakršnih koli simptomov. Človek se lahko okuži na več načinov, najpogosteje z zaužitjem hrane in vode, onesnažene z mačjimi iztrebki (neumito sadje/zelenjava z vrta), in z zaužitjem premalo pečenega/kuhanega mesa okuženih vmesnih gostiteljev. Samo, če se ženska prvič okuži v nosečnosti, lahko pride do zapletov med nosečnostjo in zdravstvenih težav novorojenčka. V primeru, da je ženska v življenju že prebolela toksoplazmozo, ta bolezen ne zanjo ne za njenega otroka ne predstavlja več nobenega tveganja.
 
~
 
MIT: toksoplazmozo lahko dobiš, če se dotikaš mačke
DEJSTVO: NE DRŽI. Toksoplazmoza se prenaša samo z neposrednim stikom okuženih mačjih iztrebkov s človeško sluznico ali z zaužitjem mačjih iztrebkov. Kužni so samo iztrebki, ki so stari več kot en dan.
REŠITEV: Če redno čistite mačje stranišče (vsaj dvakrat na dan), iztrebki niso kužni, pa četudi so okuženi s toksoplazmozo. Če si po čiščenju mačjega stranišča temeljito umijete roke, je možnost okužbe minimalna. Če vas še vedno skrbi, mačje stranišče v času nosečnosti čistite z rokavicami oziroma naj v času vaše nosečnosti stranišče čisti drug družinski član.
 
~
 
MIT: vse mačke so lahko prenašalke toksoplazmoze
DEJSTVO: NE DRŽI. Toksoplazmoza je parazit, ki jo najdemo v zemlji in v surovem mesu. Če je muca samo notranja in je ne hranite s surovim mesom, ni prenašalka parazita, zato so možnosti za okužbo minimalne. V vsakem primeru imate več možnosti za okužbo, če jeste neumito sadje in zelenjavo ter premalo kuhano/pečeno meso.
REŠITEV: Mačka naj biva izključno v stanovanju.
 
~
 
MIT: če nosečnica pride v stik s toksoplazmozo, je plod v nevarnosti.
DEJSTVO: NE DRŽI. Plod je v nevarnosti le v primeru, če se nosečnica v času nosečnosti prvič okuži s toksoplazmozo. V primeru, da jo je prebolela že kdaj prej, plod ni v nevarnosti.
 
~
 
Mački se zaradi nosečnosti ni treba odpovedati. Če že imamo mačko, to še ne pomeni, da se bomo okužili s toksoplazmozo. Običajno se z božanjem okuženih mačk ne okužimo, ker le-te navadno nimajo parazitov na kožuhu. Hišne mačke, ki ne lovijo miši in ptic ter jih ne hranimo s surovim mesom, imajo majhno možnost, da se okužijo s toksoplazmozo.
Mačke številnim lastnikom nudijo veliko lepih, razposajenih trenutkov in nežnosti. Ni razloga, da bi se jim zaradi strahu pred toksoplazmozo vse življenje izogibali. Če poznamo dejstva o bolezni in načinu okužbe, se znamo tudi ustrezno zaščititi.  
 
~
 
MNENJE STROKOVNJAKA:
Nosečnica lahko živi z mačko, vendar mora pred nosečnostjo preveriti, ali je že bila okužena s toksoplazmo ali ne. Če se do takrat še ni okužila, je treba nosečnico med nosečnostjo kontrolirati. Velja pravilo, da so v prvem tromesečju posledice okužbe za plod najhujše, verjetnost prenosa je najmanjša. Med nosečnosjo se možnost prenosa povečuje, posledice okužbe ploda s parazitom pa so manj hude.V zadnjem času v Sloveniji prekuženost s parazitom Toxoplasma gondii pada. Tako je zato, ker živimo v čistem okolju in imamo zelo omejen stik z okolico, z zemljo in nečistočami.
Miha Skvarč, dr.med., spec. klin. mikro.

 

 
Avtor: DZZŽ Kranj
Fotografije: Andreja Roškar