Sterilizacija in kastracija

Kaj je sterilizacija?

Sterilizacija je neboleč kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se mački praviloma odstranijo jajčniki. S tem posegom trajno preprečimo gonitvene cikle in nezaželeno brejost pri mačkah. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da med narkozo ne bi prišlo do zapletov. Pri sterilizaciji mora kirurg narediti majhen rez (prb. 1 cm) na trebuhu. Pregleda stanje rodil, in če ni tumorjev ali cist, odstrani samo jajčnike. Šivi so v koži, tako da jih mačka ne more »zlizati«, pa tudi odstranjevanje šivov ni potrebno. Ko se žival popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan.

Zakaj sterilizirati mačko?

Glavni razlog je ta, da sterilizacija trajno povzroči neplodnost vaše mačke. Z odstranitvijo jajčnikov pa lahko zmanjšamo tudi možnost nastanka tumorskih sprememb na rodilih in na mlečni žlezi ter gnojnih vnetij maternice.

Kaj je kastracija?

Kastracija je neboleč kirurški poseg, pri katerem mačku odstranijo testise. Poteka v splošni narkozi, žival pa mora biti pred posegom 12 ur tešča, da med narkozo ne bi prišlo do zapletov. Šivanje kože po posegu praviloma ni potrebno.

Zakaj kastrirati mačka?

S kastracijo mačku preprečimo razmnoževanje, mački pa se zaradi izgube spolnih hormonov nekoliko umirijo.

Dodatni razlog za kastracijo in sterilizacijo:

Sterilizirana oziroma kastrirana žival je varna pred številnimi boleznimi, ki se prenašajo ob parjenju (predvsem smrtonosna mačji aids in levkoza).

Kdaj je primeren čas za sterilizacijo in kastracijo?

Veterinarji priporočajo, da se posega opravita do šestega meseca starosti, najbolje pa je, da to storimo čim prej, predvsem pa pred prvo gonitvijo.

Sterilizacija psice

Sterilizacija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se psički praviloma odstranijo jajčniki. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov. Pri sterilizaciji mora kirurg odpreti trebušno votlino v dolžini nekaj centimetrov. Šivi so praviloma v koži in jih ni treba odstranjevati. Operacijska rana se zaščiti z obližem. Sterilizacija je trajni način preprečevanja gonitvenih ciklusov in nezaželene brejosti pri psicah. Pomembni so tudi zdravstveni razlogi, saj sterilizirane psice načeloma nimajo težav z navidezno brejostjo, z vnetjem maternice ter z rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici. Zgodnja sterilizacija prepreči razvoj tumorjev na mlečni žlezi. Priporočamo, da psico sterilizirate še pred prvo gonitvijo!

Kastracija psa

Kastracija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov. Pri kastraciji kirurg prereže mošnjo in odstrani moda ter zašije podkožje in kožo. Šivov ni treba odstraniti v primeru, ko namestijo samo podkožne šive. Zaradi močnega spolnega nagona so psi lahko agresivni do drugih samcev in tudi do lastnika, kar se po kastraciji praviloma normalizira. Kastracija psa tudi zmanjša možnost za razvoj raka na modih, prostati in ob anusu. Praviloma so psi po kastraciji bolj navezani na lastnika in manj agresivni.

Avtor: DZZŽ Kranj