Za cirkus brez živali

Kot društvo za zaščito živali se zavzemamo za cirkus brez živali. V cirkusih z živalmi gre namreč za izkoriščanje in največkrat hudo mučenje divjih in udomačenih živali, ki jih dresirajo na izjemno grobe načine in jih nameščajo in prevažajo v neustreznih pogojih.  

V veliko državah so cirkusom z živalmi že odrekli svoje gostoljubje (npr. v Avstriji, na Švedskem, Finskem, Madžarskem), drugod pa takih cirkusov ne dovolijo posamezne občine – tako je na Hrvaškem gostovanje cirkusov z živalmi prepovedano v več kot 30 občinah.
 
Kako z živalmi ravnajo v cirkusu?
V cirkusih živali mučijo, kar je bilo že večkrat dokazano. Dresura poteka s pomočjo negativne motivacije – za neustrezno vedenje so kaznovane, želeno vedenje pa ni nagrajeno. Živali so nameščene v premajhne kletke, nastopajo neprekinjeno več mesecev zapored.
 
Kaj se bo zgodilo z živalmi, če cirkusi z živalmi ne bodo več dovoljeni?
Po svetu se organizirajo zavetišča za divje živali, rešene iz cirkusov, medtem ko se udomačene živali (predvsem pse, ponije ipd.) skuša prevzgojiti in oddati v posvojitev.
 
Naj zaključimo s citatom klovnese Eve Škofic Maurer: »Cirkus se razvija. To ni umetnost, ki izumira, ali zvrst, ki ostaja vedno enaka. Žal imamo v Sloveniji redko priložnost videti vrhunske sodobne cirkuse. Ti imajo skupni imenovalec – v njih živali ne nastopajo.«
 
 
Avtor: DZZŽ Kranj